3 DOMAĆA SREDSTVA UZ KOJE ĆETE NAJBOLJE DA OČISTITE VAŠE TEPIHE

13501764_1761082880831365_855662383878995741_n

 

Temeljno čišćenje tepiha najčešće ostavljamo za prolećno vreme, ali do tada na njemu se mogu nakupiti prljavštine i bakterije. Uklonite prljavštinu, mrlje i neprijatne mirise uz pomoć tri prirodna sredstva..
Pre nego što se pripremite za čišćenje neophodno je celu površinu usisati. Pogledajte u nastavku tri domaća recepta za čiste i mirisne tepihe.
Sredstvo za dubinsko pranje tepiha
– polja šolje sode bikarbone
– 10 kapi eteričnog ulja kedra i 10 kapi eteričnog ulja limete
Sve sastojke ubacite u plastičnu kesicu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih pre korišćenja pripremljene smese dobro usisajte pa smesu pospite po celoj površini, pošpricajte čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte.

Sredstvo za skidanje mrlja s tepiha
– 3 dcl jabukovog sirćeta
– 7 dcl soka od limuna
– pola litre vode
– 1 kašika sode bikarbone
– par kapi eteričnog ulja lavande

 

Sve sastojke ubacite u posudu i dobro izmešajte pa u u nju umočite četku za pranje tepiha i dobro istrljajte površinu posebnoone delove na kojima su mrlje. S obzirom da su u smesi svi prirodni sastojci koji ne stvaraju penu, tepih nije potrebno ispirati nego ga samo nakon sušenja dobro usisati.

  Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa sa tepiha
– 2 kašike tečnog sapuna

– 40ml alkoholnog sirćeta
– pola litra tople vode
– 1 kašićica boraksa
– 6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca
Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmešajte, zatim ih prespite u bocu sa fajtalicom (možete u bocu koju ste nekada koristili za čišćenje prozora) i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po celoj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, pa usisajte tepih.

 

izvor: http://zlatnirecepti.work/

 

error: Content is protected !!