MAHUNE ZA ZDRAVIJI KARDIOVASKULARNI SUSTAV

 

Uz uobičajene antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, mahune su bogate i manganom, antioksidativnim mineralom
Mahune su biljka iz porodice mahunarki, kao i grah i grašak, zelene su boje i čvrste strukture s lagano zašiljenim vrhovima. Za razliku od graha i graška, beru se nezrele i dok im se plod unutar mahune tek počinje formirati i jestivi su svi dijelovi (mahuna i njezin sadržaj). Dostupne su cijele godine kao svježe ili smrznute, a sezona im je tijekom ljeta i rane jeseni, kada su i najjeftinije. Kvalitetna mahuna je jake zelene boje, glatka na dodir i pucketa kada se prelomi. Čuvati se trebaju neoprane u plastičnoj vrećici, a prilikom zamrzavanja jako malo gube na nutritivnoj vrijednosti. Zamrznute se mogu čuvati od tri do šest mjeseci.
Mahune potječu iz Čilea, a indijanska su ih plemena proširila u ostale dijelove Južne i Srednje Amerike. U Europu su ih donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću, odakle su se trgovinom proširile u ostale dijelove svijeta. Danas su najveći svjetski proizvođači mahuna Kina, Indonezija, Turska, Indija i Egipat.Nevidljivi karotenoidi
Mahune se nutritivno ističu antioksidativnim svojstvima. Uz uobičajene antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena bogate su i manganom – antioksidativnim mineralom. Ipak, najveću antioksidativnu snagu mahunama daju fitotvari poput karotenoida (lutein, beta-karoten) i flavonoida (kvercetin). Iako imaju visok udio karotenoida, on nije vidljiv zbog visoke koncentracije klorofila koji mahunama daje prepoznatljivu zelenu boju. Mahune su također bogate vitaminima A, K, B6 i folatom. Predstavljaju i vrlo dobar izvor mangana, molibdena, magnezija, kalija i dijetalnih vlakana. Od ostalih minerala zastupljeni su željezo, kalcij, fosfor i bakar, a od vitamina niacin i B1.Kako se može i očekivati, mahune imaju povoljno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog svojih antioksidativnih svojstava. Iako je većina istraživanja o svojstvima mahuna provedena na životinjama (štakori i miševi), rezultati pokazuju pozitivan učinak konzumacije mahuna na ukupni udio masnoća u krvi i na zaštitu od oksidativnih oštećenja. Sama mahuna ima veći utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava nego mlade i nezrele sjemenke unutar nje. Zbog velikog udjela karotenoida i flavonoida mahune imaju i izvrsna antiupalna svojstva. Ističu se i po udjelu minerala silicija, koji je poput poznatijih minerala kalcija i magnezija vrlo bitan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva.

Iako preliminarna, najnovija istraživanja povezuju antioksidativna i antiupalna svojstva mahuna s pozitivnim učinkom na prevenciju nastanka dijabetesa tipa 2. Udio dijetalnih vlakana u mahunama također pozitivno utječe na prevenciju nastanka dijabetesa. Buduća detaljnija istraživanja antiupalnih svojstava mahuna trebala bi dati preciznije i sigurnije odgovore na pitanja o djelovanju mahuna na prevenciju dijabetesa tipa 2.

100 grama svježih mahuna prosječno sadrži:
31 kaloriju
1,8 g proteina
0,1 g masti
7,1 g ugljikohidrata
3,4 g vlakana
37 µg folata (vitamin B9)
0,1 mg vitamina B6
16,3 mg vitamina C
690 IU vitamina A
14,4 µg vitamina K
0,2 mg mangana
5 µg molibdena
25 mg magnezija
209 mg kalija

Mahune su lagana ljetno-jesenska namirnica bogata vitaminima, mineralima i fitotvarima (karotenoidi i flavonoidi), a sadrže i vrijedne količine silicija u obliku koji tijelo može lako apsorbirati. Prilikom zamrzavanja malo gube na nutritivnoj vrijednosti. Odlične su kao prilog mesnim jelima ili kao glavno jelo, a najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari. Zbog jednostavnosti pripreme i visoke nutritivne vrijednosti trebale bi pronaći mjesto na svačijem jelovniku.

 

izvor: http://ljekovitobilje.work/