Svakog dana me na ulici napadaju da ZANEMARUJEM DIJETE: A niko ne zna da je u pitanju jedan RIJEDAK POREMEĆAJ

 

Ova mama se svakog dana kada izvede svoju kćerkicu suočava sa neprijateljskim pogledima, uvredama i kritikama na račun njenog roditeljstva. A najgore od svega je to što ne može da uradi ništa povodom toga – jer je djetetu takva genetika.

Džejmi Brasvel iz Smitfilda ima jednogodišnju kćerkicu Fibi koja se odlikuje rijetkim genetskim poremećajem od koga pati svega jedno od 100 mališana. To stanje zove se “sindrom nečešljajuće kose”.

Sindrom je, hvala bogu, potpuno bezopasan u pogledu zdravstvenog stanja, ali sa sobom nosi nemogućnost da se Fibina kosa na bilo koji način umiri i sredi. Kosica ove djevojčice je svjetlo plava, uvijek umršena i malecka uvijek izgleda kao da je priključena u struju. Ono što je problem u ovom genetskom poremećaju je protein u folikulima vlasi koji kosi daju oblik i snagu, prenosi “Žena“…

Nedavno sam sa njom bila u radnji i prišla mi je žena rekavši mi da će kćerka jednog dana da me mrzi zato što nisam vodila računa o njenoj kosi”,kaže Džejmi.

To je najmanje strašno od svega što joj se dogodilo jer, kako kaže, redovno se suočava sa optužbama prolaznika da zanemaruje svoje dijete.

“Svakog jutra se budi sa kosom dignutom uvis. Pokušam da je sredim, ali za najkasnije za pola sata opet će štrčati uvis. Protiv toga se prosto ne može“, kaže Džejmi.

“Nikada niko ne bi pomislio da će biti oduševljen što mu dijete ima genetski poremećaj, ali meni je Fibina kosa nevjerovatno simpatična. To je dio nje, i ako mene pitate sjajan je“, kaže mama i dodaje da je ipak primorana da joj makar stavi traku za kosu kada izlaze. To nimalo ne pomaže, ali, kako kaže, ljudi makar vide da se potrudila, pa joj ne prigovaraju u tolikoj mjeri.

Ono što Džejmi više brine je moguće maltretiranje vršnjaka kada Fibi poraste i krene u školu.

“Djeca umiju da budu strašno okrutna, a Fibi je jako nježna. Jedina nada mi je to što kažu da stanje umije da se popravi kada djeca malo porastu”,zaključuje Džejmi.

 

izvor: zena