Korisni savjeti – Šest stvari o sunčanju koje morate da znate!

 

1. STARENJE KOŽE

Za 90 posto znakova starenja kože krivo je sunce, tvrde naučnici iz U.S. Environmental Protection Agency. Bore, staračke pjege i obešena koža cijena je koju ćete platiti za preplanuli ten koji imate danas.

2. MUŠKARCI DVOSTRUKO ČEŠĆE UMIRU OD MELANOMA

Znate li da samo 51 posto muškaraca koristi kreme za sunčanje.

3. SOLARIJUM NE POMAŽE JER JE ZA KOŽU OPASNIJI OD SUNCA

Preplanuo ten koji bi trebalo da dobijete u solarijumu uopšte ne štiti kožu. Štaviše, tokom ovog sunčanja dolazi do oštećenja DNK kože.

4. DA, POSTOJI HRANA KOJA ŠTITI KOŽU

Vaše tajno oružje su antioksidansi – kupine, borovnice, jagode, artičoke, suhe šljive, šljive i zeleni čaj imaju dovoljno potrebnih antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti ćelija kože od oštećenja DNK uzrokovanog suncem. I paradajz i lubenica sadrže korisni likopen, ali to ipak ne znači da možete satima ležati na plaži bez zaštitne kreme za sunčanje.

5. SUNČANJE MOŽE POGORŠATI AKNE

Sunce isušuje kožu, ali to uopšte ne znači da pomaže kod akni. Zapravo, nakon izlaganja suncu akne se mogu i pogoršati. Može doći do upale, a to direktno doprinosi stvaranju akni.

6. SPF 30 NIJE DVOSTRUKO JAČA ZAŠTITA OD SPF 15

Kad su u pitanju SPF brojevi, zaboravite na matematiku. SPF 15 blokira 93 posto UVB zraka, a SPF 30 blokira 97 posto, SPF 50 blokira 98 posto, a SPF 100 čak 99 posto, poručuju iz Američke akademije dermatologa. Treba ih nanositi svaka dva sata, a i češće ako ste se kupali.

(net.hr