Uz ovih osam savjeta odgojite djecu bez ovisnosti o tehnologiji

 

Kad djeca smiju na internet? Koliko dugo im dozvoliti korištenje digitalnih uređaja? Donosimo odgovore na ta i druga pitanja koja muče roditelje.

1. Upozorite djecu na rizike

Kad dozvolite djeci avanturu surfanja internetom bez vaše kontrole, moraju biti svjesni opasnosti i prijetnji koje ona skriva. Važno je objasniti im kako odgovoriti na internet zlostavljanje i maltretiranje kako i zašto namjestiti postavke privatnosti opasne posljedice otvorenog pristupa ličnim informacijama, preuzimanja materijala i plagiranja. Recite djeci kako sve što objave na internetu postaje dijelom javne domene i ostane tamo zauvijek.

Sa svim što pronađemo potrebno je postupati oprezno i pažljivo. Svakako im stavite do znanja kako vam se uvijek bez straha mogu obratiti pojave li se problemi, piše “Bright Side”.

2. Pomozite djeci u razumijevanju načela na kojima počivaju internet i internet komunikacija kako bi izbjegla moguće pogreške

Preporučljivo je ne dozvoliti djeci korištenje društvenih mreža bar dok nisu 12 godina stara. Za tinejdžere korištenje društvenih mreža može biti važno jer je to period tokom kojeg uče kako razumjeti sebe i predstaviti se drugima. Važno je ostati im blizak i pomoći u boljem razumijevanju načela života online.

Ali, nemojte im biti prijatelji na Facebooku i definitivno nemojte komentarisati njihove objave i fotografije. To je njihov lični prostor. Poštujte njihovo pravo na njega.

3. Odredite područja u kojima neće biti interneta i digitalnih uređaja

Recimo, to mogu biti spavaća ili dječja soba. Možete odrediti i vrijeme kad ih se ne koristi, naprimjer tokom porodičnog ručka ili dok ste u prirodi.

Nemojte stavljati kompjuter u dječju sobu, kao ni dozvoljavati djeci donošenje tablet uređaja ili pametnog telefona u spavaću sobu ili za stol dok jedete. Pedijatri također preporučuju suzdržavanje od korištenja digitalnih uređaja sat vremena prije spavanja.

4. Obratite pažnju na kvalitet sadržaja za koje dijete pokaže zanimanje

Sve do devete godine djetetov pristup internetu treba biti pod nadzorom i kontrolom roditelja. Bolje je dati prednost obrazovnim programima i web stranicama koja će pomoći u razvoju raznovrsnih vještina. Istražite mogućnosti koje nudi značajka roditeljski nadzor u aplikacijama i uređajima.

5. Budite vodičem pri komunikaciji s digitalnim svijetom

Pokažite svom djetetu kako internet i digitalni uređaji ne služe samo za zabavu već i kao izvor informacija te skladište znanja. Potičite dijete na istraživanje i propitivanje. Budite spremni reagovati i dijeliti svoja iskustva.

6. Postanite primjer

Djeca oponašaju ponašanje odraslih. Ako majka čita knjigu veća je vjerovatnoća kako će i dijete posegnuti za knjigom nego ako majka stalno visi na pametnom telefonu.

Promislite ponovno o svom odnosu s gadgetima. Koliko vremena provodite s njima? Koliko često provjeravate e-poštu, objave na društvenim mrežama, vijesti? Praktikujte li dane kad ne koristite internet i digitalne uređaje uopšte?

7. Nemojte samo zabranjivati, već predlažite druge opcije

Oduzimanje smartfona, tablet ili prijenosnog kompjutera uz poruku “Idi radi nešto drugo” direktan je put u sukob. Bolji je pristup ponuditi zajedničke aktivnosti: bavljenje sportom, šetnju, crtanje, čitanje, ribolov… Prilagodite ih dobi i sklonostima djeteta.

8. Koliko dijete smije maksimalno provesti koristeći uređaje?

Odredite gornju granicu. Koliko dijete smije provesti gledajući TV ili koristeći digitalne uređaje zavisi od njegove starosti.

Američki pedijatri preporučuju:

  • od rođenja do 18 mjeseci: bez zaslona, uključujući TV. Izuzetak su razgovori Skypeom ili sličnim programom s rođacima i drugim bliskim osobama.
  • od dvije do pet godina: ne duže od jednog sata dnevno pred zaslonom. To se odnosi na sve: pametne telefone, TV, tablet i desktop kompjuter.
  • djeca starija od šest godina: vrijedi postaviti određeno ograničenje za digitalne uređaje (do dva sata dnevno). Važno je paziti da uređaji ne ometaju san, fizičku aktivnost i druge aktivnosti nužne za zdrav razvoj djeteta.

 

 tportal