Kao lego – cijela kuća za 6 sati i to kakva!

 

Sa stambenim krizama u zemljama širom svijeta, arhitekte su na sebe preuzele zadatak da pronađu ekonomična rješenja.

Najpopularnija i naizgled najkorisnija od ovih rješenja jesu ona za mikro-stanovanje.

Mikro-život je upravo onakav kao što zvuči – minijaturni domovi – koji su dovoljno mali da održe troškove na niskom nivou, ali dovoljno veliki da odgovaraju sadržajima poput kuhinje, kupatila, spavaćih soba i trpezarijskih prostora,

Arhitekta Renato Vidal iz Italije je najnoviji koji je doskočio zadatku da napravi pristupačnu stambenu zgradu modernog dizajna i pristupačnu (cjena joj je 24.000 funti ili 32.810 dolara) u pljosnatom kućištu za čiju izgradnju je potrebno samo šest-sedam sati.

I dok stil nije nešto što je neophodnost, Vidal je uspio da te male kuće napravi izuzetno elegantnim i ekološki prihvatljivim.

Inovativne kuće M.A.Di, koje su napravljene u fabrici, kompletno spakovane, a zatim se lahko transportuju do skoro svake lokacije, mogu se izgraditi bez potrebe za izgradnjom betonskih temelja.

“Najbolji dio? Proces montaže zahtjeva samo tri osobe i nekoliko sati ručnog rada. A za one koji žele da žive zeleno, eko-frendli kuća ima kapacitet da postane “u potpunosti energetski nezavisna sa solarnim panelima, LED osvetljenjem i sistemima sive vode.”

Izgradnja kuće je jednostavna, kao što se odvija svaki modul, kretanje od krova, dodavanje unutrašnjih zidova i podova i prozora. Svi osnovni modeli uključuju kupatilo, kuhinjske priključke i tehničke instalacije i garanciju isporuke od 60 dana.

Mala kuća je dostupna u raznim veličinama zavisno od budžeta i potrebnog prostora. Trenutno se opcije kreću od male kuće veličine 27 kvadratnih metara po cjeni od 24.800 funti do porodične kuće veličine 84 kvadratnih metara sa dvostepenim stepeništem koja će vas koštati 54.900 funti.

A ako ikada odlučite da vam je potrebna promena scenografije, kuća M.A.Di se lahko može srušiti i preseliti na novu lokaciju.

HABER.BA