U Novom Sadu počelo liječenje raka pluća savremenom terapijom

 

Institut za plućne bolesti Vojvodine dobio je najsavremeniju terapiju za liječenje raka pluća, a prva pacijentkinja već je započela liječenje. Načelnik Odjeljenja za dijagnostiku i terapiju karcinoma bronha i Centra za klinička ispitivanja Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine Bojan Zarić kaže da je riječ o revoluciji u liječenju raka pluća.

“Riječ je o revolucionarnoj terapiji karcionoma pluća, s izuzetno uspješnim rezultatima koje niko nije očekivao”, rekao je Zarić, povodom početka primjene nove, savremene terapije u liječenju raka pluća, piše novosadski “Dnevnik”.

Zarić je naveo da je taj lijek već dvije godine u rutinskoj primjeni u svijetu kroz kliničke studije i kliničku praksu.

“Rezultati su pokazali da prvi put imamo 20 odsto pacijenata s metastatskim rakom pluća, koji žive duže od pet godina, a do sada je takvih pacijenata bilo od jedan do dva odsto. Najnovija istraživanja pokazala su da je preživljavanje 30 mjeseci, odnosno dvije i po godine, a prije ove terapije to je bilo od sedam do devet mjeseci. Ovaj lijek je zaista revolucija u liječenju raka pluća”, naveo je Zarić.

Pomenuti lijek je donacija za 20 pacijenata koji će ovom savremenom imunoterapijom moći da se liječe na Institutu u naredne dvije godine.

Foto: Filip Bakic / dnevnik.rs

U okviru kliničkih ispitivanja taj lijek se primjenjivao u Institutu od prije tri godine.

Prema učestalosti raka pluća, Srbija je druga u Evropi, odmah poslije Mađarske.

Samo u Institutu iz Sremske Kamenice svake godine bude dijagnostifikovano 1.200 novooboljelih od raka pluća svih formi, što je stotinu mjesečno.

U cijeloj Vojvodini godišnje ima oko 1.500 novih slučajeva nekog od oblika raka pluća.

Nesitnoćelijski karcinom bronha ima oko 1.000 pacijenata, njih oko 200 ima sitnoćelijski, a ostali imaju druge vrste raka pluća.

 

Foto: Filip Bakic / dnevnik.rs