Šta je najvažnija zaštita od zime – kapa, rukavice ili šal?

 

Jedna od najvećih briga kada dođe zima nam je kako da zadržimo telesnu toplotu i sprečimo smrzavanje tela kada smo napolju, međutim, šta najviše može da nam pomogne u tome?

Smrzavanje i izlaganje niskim temperaturama može da ošteti imuni sistem i izloži vas stresu koji može da dovede do prehlade, a moguće su i promrzline na ekstremitetima, otežano disanje i usporena cirkulacija.

Kako biste sprečili da hladnoća utiče na vaše srce i pluća obavezno se utoplite i stavite šal, a ruke i uši obavezno zaštitite kapom i rukavicama. Kapa, šal i rukavice su napravljeni da zaštite od hladnoće neke od najvažnijih delova tela.

Kapa je naročito važna jer preko glave možemo da izgubimo više od 70 procenta telesne toplote. Takođe, ona štiti uši od smrzavanja jer su one podložne promrzlinama. Kapa nas štiti i od štetnog uticaja UV zračenja i obavezan je deo opreme za skijanje.

Rukavice imaju dvostruku funkciju: da zadrže toplotu i da spreče ruke izlaganju vetru i hladnoći. Rukavice nam pomažu da zadržimo toplotu i mobilnost ruku kako bismo mogli da izvedemo neke osnovne radnje napolju. One štite ruke od hladnoće, vetra i vlažnosti.

Šal je jedan od najstilizovanijih asesoara za zimu, ali je i mnogo više od modnog detalja. Svi znaju da je zima sezona gripa i prehlada. S toga – nosite šal! On može da vam pomogne da se zaštitite od virusa, ali i od bola u vratu zbog vetra. Šal štiti mnogo više od vrata, već i nos i usta, čineći vazduh koji udišemo toplijim.

 

http://zenskaposla.website