Koliko računar utiče na vaše oči

 

Zamućen vid, tup bol u glavi, osećaj umora i nedostatak kiseonika u mozgu samo su neki od simptoma vešesatnog gledanja u različite ekrane. Predstavljamo vam grafiku sa savetima i tehnikama koje će vašim očima olakšati boravak u digitalnom svetu.

Dugotrajno gledanje u monitor kompjuter toliko napregne sočivo oka da ono počne jače da lomi zrake svetla i pretvara osobu u kratkovidu, sa minus dioptrijom. Istovremeno, površina oka se isušuje.

Oni koji su već kratkovidi osetiće potrebu da se dodatno napregnu da bi videli, a oni stariji od 40 godina, koji na monitor gledaju kroz naočare sa dioptrijom u plusu takođe lošije vide monitor sa uobičajene udaljenosti i imaju osećaj da im je dioptrija odjednom “prejake”. Sreća da nije trajano već prestaje čim se oči opuste.

Klikni za uvećanje grafičkog prikaza (+)

Sve je u prevenciji, poručuju oftalmolozi. Postoje mali saveti koji će vam pomoći da sačuvate oči, popravite vid i trajno umanjite dioptriju.

Počnite sa ispiranjem očiju hladnom vodom, pet puta u više navrata dnevno. Pri čemu oči treba držati otvorene.

Ovo će doneti osveženje, smanjiti spazam očnih mišića, poboljšati protok krvi, pospešiti regeneraciju oka i očnog živca.

Korisne su i vežbe za oči, posebno kod kratkovidosti. Jedna od efikasnijih je zadržavanje pogleda na tački udaljenoj 30 centimetara, a potom pogled ka predmetu koji je na 100-200 metara od vas. Tu vežbu ponavljajte više puta, a vremenom pokušajte da je radite što brže. U većini slučajeva ova vežba može da zaustavi pogoršanje vida, pa čak i da dovede do poboljšanja.

Redovna upotreba sokova od voća i povrća i zelenog čaja, veoma je značajna i kod problema sa vidom. Takođe, značajno je i korišćenje algi, pivskog kvasca, C i E vitamina, lanenog ulja i semenki lana.

Ukoliko već imate dioptriju, morate redovno da koristite naočare ili sočiva.

Da bi se smanjilo opterećenje očiju, primenite i preporuke stručnjaka:

– Televizor ili kompjuter držite pod određenim uglom, čime se znatno umanjuje štetan uticaj zračenja i opterećenje očiju.

– Izbegavajte gledanje televizora i rad na kompjuteru u zamračenoj prostoriji, jer dodatno osvetljenje može da smanji opterećenje očiju i do šest puta.

– Redovna fizička aktivnost, posebno u prirodi, takođe je veoma značajna. U prirodi, kada pogled luta po udaljenim predelima, oči se odmaraju, mišići opuštaju, a protok krvi se poboljšava.

– Nosite posebne naočare za rad za kompjuterom ukoliko ste dalekovidi ili kratkovidi.

www.blic.rs/