Prirodne maske za lice: Krompirom protiv bora

 

Očistite vaše lice bez skupih kozmetičkih preparata. Potražite u vašoj kuhinji ili obližnjem supermarketu sljedeće namirnice, koje ćete iskoristiti kao prirodne maske za sve tipove kože.

Kada je vaša koža umorna:

Nakon stresnog dana sve što je potrebno da oporaviti lice je voće u kuhinji. Izerendajte komade jabuke i dodajte nekoliko kapi limuna. U tako dobijenu smjesu pomiješajte pola kašičice ulja, kašičicu meda i sira. Ovu kombinaciju dobro izmješajte i stavite na lice. Nakon 20 minuta isperite lice mlakom vodom.

Ako je vaš tip kože normalan:

Kako biste napravili vaš idealan piling uzmite žumance, med i maslinovo ulje. Kašičicu meda i maslinovog ulja pomješajte sa žumancetom i nanesite na očišćeno lice i vrat. Dozvolite da ova mješavina odstoji 25 minuta. Odmah po ispiranju lica nanesite vašu omiljenu dnevnu kremu.

Ukoliko je vaša koža masna:

Griz dobro ubija masnoću. Ali, da bi rezultat bio što djelotvorniji uz kašiku griza umutite bjelance kako biste dobijenu masku nanijeli na lice. Nakon 20 minuta kružnim pokretima prstiju masirajte svoje lice. Ubrzo nakon masiranja skinite masku hladnom vodom i stavite kremu na lice.

Ako imate problem sa suvom kožom:

Mrkva i mlijeko odličan su spoj za oporavak suhe kože. Zato izerendajte mrkvu i u posudu dodajte pola kašike bademovog ulja, a sve zajedno pomješajte sa kašikom kiselog ili slatkog mlijeka. Masku koju ste napravili nanesite na lice i pustite da ostoji 30 minuta, a nakon toga je isperite.

U slučaju da želite da se otarasite bora:

Pored svih prethodno navedenih namirnica potrebno je da sada uključite šećer. U posudu izmješajte tri kašike masnog sira, jedno žumance i bjelance, kao i kašiku žutog šećera. Kako biste rekli zbogom borama potrebno je da tu mješavinu držite na licu 30 minuta, a nakon toga isperite kožu. Masku morate koristiti dva puta sedmično da biste postigli željeni efekat.

Ako vam smetaju bore oko očiju:

Ukoliko želite da ispeglate naborano područje oko očiju upotrijebite krompir. Izerendajte krompir i stavite ga ispod očiju da ostoji 30 minuta. Ovu masku potrebno je isprati mlakom vodom.

Kako vaše oči ne bi izgledale umorno:

Stavite komadiće vate u hladan zeleni čaj. Natopljenu vatu nanesite na oči i ostavite je da stoji deset minuta, a nakon toga isperite oči.

 

Izvor: Faktor