Sestre INŽENJERKE nisu mogle naći posao

 

Diplomirani ekonomista, Ljupka Janić iz srbijanske Žiče, čekajući konkurse i pišući molbe za posao, rodila je troje djece i prije dvije godine odlučila da na porodičnom imanju proizvodi sir i kajmak.

Njena mlađa sestra, koja je diplomirala ekologiju, odlučila je da joj se pridruži.

Na svoju malu mljekarsku radionicu prenijele su dugu tradiciju proizvodnje mlijeka porodice Janić, iako uložena sredstva i veliki rad nije pratila odgovarajuća zarada.

“Na ideju smo došli tako što smo imali malu otkupnu cijenu mlijeka – svega 24 dinara po litru, i bilo je pitanje da li da ostanemo sa tom proizvodnjom ili ne. Onda smo se odlučili da napravimo mini mljekaru i tako smo krenuli biznis”, ističe Ljupka za “RTS“…

Sestra Marta joj je često dolazila da joj pričuva djecu, pa je vremenom i ona zavoljela ovaj posao.

“Ustajem u pet sati da bih stigla u šest na autobus, ovdje sam oko pola sedam, i krećemo sa slivanjem kajmaka ujutru rano”.

Srećom, potražnja je toliko porasla da dvije sestre već imaju problem kako da proizvedu toliko sira i kajmaka.

“Sve proizvode prodajemo ovdje kod nas u mljekari, zadovoljni smo cijenom. Sada ispadne negdje 60 dinara po litru u preradi i od ovog posla može da se živi u Srbiji”, kaže Ljupka.

“Litraža mlijeka se sve više povećava, tako da smo za sada zadovoljne”, dodaje Marta.

U lancu proizvodnje svoju ulogu ima i Ljupkin suprug Momčilo koji je zadužen za ishranu krava.

“Trenutno imamo sedam krava na muži, dvije steone junice, a kako trenutno stvari stoje planiramo da proširimo proizvodnju sira i kajmaka.”

Ljupka i Marta biće najsretnije ako siru iz svoje mljekare, naročito kraljevačkom kajmaku, koji je tridesetih godina prošlog vijeka bio brendiran kao žički kajmak, vrate nekadašnji ugled.

 

hellomagazin.net