Ledene ruke i stopala? Otkrijte na koje zdravstvene probleme to ukazuje

Hladni prsti na rukama i nogama se češće javljaju kod žena, i ovo je sasvim normalna pojava do koje dolazi usred procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa.

 

Ali, ako vam se ovo previše često događa, to može biti simptom i za neke druge zdravstvene probleme.

ANEMIJA

Ako pored hladnih ruku osjećate i neke druge simptome, kao što je umor, glavobolja i malaksalost, ne bi bilo loše da provjerite željezo u krvi. Željezo je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju. Ovo je čest poremećaj, a nedostatak kisika može dovesti do osjećaja hladnih ruku.

DIJABETES

Osjećaj hladnoće kao i trnjenje u rukama i stopalima može biti prvi znak dijabetesa. Šećerna bolest ostavlja posljedice na krvotok, kao i na živčani sustav pa je često praćena ovakvim pojavama. Ako pored hladnih ruku često osjećate žeđ, puno jesti a ne debljate se ili mršavite, obavezno pregledajte razinu šećera u krvi.

POREMEĆAJ RADA ŠTITNJAČE

Hipotireoidizam, ili usporen rad štitnjače, dovodi do usporavanja metabolizma a čest pratilac su i hladni ekstremiteti, ili osjećaj hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

STRES

Stres također može biti uzrok osjećaja hladnoće u rukama i nogama. On, naime, pojačava proizvodnju adrenalina, hormona koji se proizvodi u nadbubrežne žlijezde, koji steže krvne žile. Samim time je usporena cirkulacija, a ruke i noge su hladnije, piše “Blic“.

Portal Svjetlo Dunjaluka