Odbijaju da rade PAPA TEST, a razlog će vas ŠOKIRATI!

Dvije trećine žena ne zna da im Papa test može spasiti život.

 

Prilično uznemiravajući rezultati dolaze iz britanske organizacjie za liječenje raka materice – trećina žena odbija odlazak kod ginekologa kako bi izbjegle da rade Papa test. Razlog je krajnje bizaran – nisu izdepilirale intimne dijelove tijela.

Čak 35 procenata mladih žena se stidi svog golog tijela i zbog toga ne želi da ga pokaže doktoru, dok se 38 procenata njih stidi izgleda svojih genitalija i vaginalnog mirisa.

Najviše uznemirava podatak je da čak dvije trećine žena nije znalo da im Papa test može spasiti život. Ako doktor na vrijeme otkrije maligne bolesti, pacijent se može izliječiti.

Kako ističe američka organizacija za liječenje raka materice, žena kada napuni 21 godinu bi trebalo da počne sa redovnim testovima, dakle jednom godišnje.

Vašem ginekologu je sasvim svejedno da li ste se izdepilirale ili ne. Što se neprijatnog mirisa vagine tiče, mnogo je bolje da na vrijeme otkrijete uzrok i otklonite ga, nego da se stidite. Ginekolog je tu da vam u tome pomogne, to je njegov posao, prenosi “Srbija Danas“…