Slijepo crijevo: 3 simptoma koja otkrivaju da se radi o upali

Crvuljak ili slijepo crijevo smatra se “nepotrebnim” jer, kako doktori kažu, u današnjoj ljudskoj vrsti on nema nikakvu funkciju u razgradnji i eliminaciji ostatka probavljene hrane.

 

Ipak, crvuljak je u organizmu, i ponekad zna biti jako problematičan. Zato je dobro znati kako prepoznati simptome upale slijepog crijeva, piše “Ordinacija“…1. Bolovi u desnom donjem dijelu trbuha

Simptomi akutne upale slijepog crijeva mogu biti bolovi u desnom donjem dijelu trbuha, s desne strane pupka; uz osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proljev ili opstipaciju (zatvor). Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi s promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom.

2. Bolovi na drugim mjestima

Bolovi se mogu projicirati i na drugim mjestima u trbuhu, pa neki bolesnici imaju bolove lijevo od pupka, u donjem dijelu leđa ili iznad stidne kosti.
Mogu biti prisutne samo neke od navedenih tegoba, a simptomi se razlikuju kod pojedinih bolesnika.

3. Do upale može doći u bilo kojoj dobi

Akutna upala crvuljka ili slijepog crijeva može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a najčešća je u dječjoj dobi ili ranim dvadesetim godinama. Statistički gledano, nešto je češća u muškaraca.